• tai-chi
  tai-chi Tai Chi is een bewegingsleer die van oorsprong uit China komt. Het kenmerkt zich door rustige en langzame bewegingen. De sport is zeker toegankelijk voor 55-plussers.
  Lees meer...
 • koersbal
  koersbal Bij koersballen wordt er gespeeld op een mat van 8 x 2 meter en 8 koersballen. Deze ballen zijn ovaal met een tegengewicht.
  Lees meer...
 • wandelen
  wandelen Tenminste 1 x per maand begeleidt een gediplomeerd IVN-gids de wandeling en wordt er extra aandacht besteed aan de natuur en omgeving.
  Lees meer...
vrijdag, 27 mei 2016 10:36

Seizoensafsluiting

Een rondrit in een echte boevenbus was donderdag (26 mei) de afsluiting van een dagje gevangenismuseum in Veenhuizen. Dit als seizoenafsluiting en viering 20-jarig bestaan van de werkgroep mantelzorg Lemelerveld. De ontvangst was met een kop koffie en een indrukwekkende rondleiding over het ontstaan van het gesticht Veenhuizen. Een geweldige oppervlakte (6.000 voetbalvelden groot) met een aantal gestichten voor jong, oud en een afdeling zware delicten. Boeiend was het om te horen welke methodes vroeger gebruikt werden en welke strafwerktuigen; van lijfstraffen tot eenzame opsluiting. In de loop van de eeuwen is er toch wel wat veranderd, ook wat het allemaal kost. Hoe werkten de bewakers en ging men om met intimidaties. De grootste en meest bekende in de criminele wereld hebben in Veenhuizen gezeten. Na een goed en praktisch verzorgde lunch kon men een bezoek brengen aan de cellen. Hoe ze eruitzagen, de voorzieningen en hoe men omging met tweemaal een halfuur luchten van de gevangenen en wat ze aan mochten hebben. Het bezoek werd afgesloten met een rondrit in de boevenbus. Geen pretje, maar wel een belevenis. Deze kwam ook nog langs de gevangenis waar ook de Noren en de kleine jonge crimineeltjes nog zitten.  Zo stond daar ook een arrestantenbus met cellen, kleiner dan een wc en plaats voor twee personen en een pantserwagens die gebruikt werden voor vervoer van de gevangenen. Nelle Raaphorst, één van de 100 vrijwilligers, was een enthousiaste vrijwilliger die de hele dag de groep begeleidde. Haar humorvolle en bijdrage was van toegevoegde waarde voor een geweldige dag. Het is zeker de moeite waard om nog eens opnieuw te gaan om wat er allemaal te bezichtigen was. Van 15 juni tot en met 7 augustus is er elke dag een groot buitenspektakel (groot openluchttheater is in aanbouw) over arm en rijk. Lees er meer over op www.pauperparadijs.nl voor een mooie dag uit.

Foto gallerij


(klik op foto voor diashow)