• tai-chi
  tai-chi Tai Chi is een bewegingsleer die van oorsprong uit China komt. Het kenmerkt zich door rustige en langzame bewegingen. De sport is zeker toegankelijk voor 55-plussers.
  Lees meer...
 • handwerken
  handwerken Borduren, breien, haken zijn favoriet met prachtige resultaten. Als u niet van handwerken houdt is er gelegenheid om te rummikub te spelen.
  Lees meer...
 • wandelen
  wandelen Tenminste 1 x per maand begeleidt een gediplomeerd IVN-gids de wandeling en wordt er extra aandacht besteed aan de natuur en omgeving.
  Lees meer...
maandag, 25 april 2016 15:20

Symposium

Afgelopen vrijdag vond het symposium “Welzijn versus Zorg” plaats. Dit als afsluiting van 25 jaar SWOL. Vele organisaties, gemeente en

vertegenwoordigers van verenigingen hadden er gehoor aan gegeven om bij deze middag aanwezig te zijn. De lijst met sprekers was indrukwekkend. Wethouders Von Martels was de eerste spreker. Hij vertelde over het rendement van welzijnswerk. Op de vraag van Margreet Spijker, die middagvoorzitter was en discussieleider bij WNL Opiniemakers of het een zooitje was tijdens de decentralisatie, gaf Maurits aan dat ze al jaren voorbereid waren dat dit richting de gemeentes zou gaan en dat ze hier genoeg tijd voor hadden gehad. Daarna was het de beurt aan drs. Leontine Verhoeven, lid Raad van Bestuur Carinova en zij vertelde over de wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Van haar verhaal waren de meeste zaken al bekend bij de organisaties. Vervolgens was het de beurt aan Jeanette Knol, zorginkoper bij Zilveren Kruis. Zij gaf in haar verhaal weer wat de visie was van het Zilveren Kruis in de ouderenzorg. Het verhaal was duidelijk, maar er kwamen toch veel reacties en vragen vanuit de zaal. Je kunt merken dat de zorgverzekering vele mensen bezig houdt. Een kleine pauze met een kop koffie of een andere consumptie was een welkome onderbreking. Na de pauze was het de beurt aan dr. Carolien Smits. Zij is lector innoveren in de ouderenzorg. Haar verhaal ging over de uitdaging en innovatiekansen voor ouderen. Enkele van haar discussiepunten waren of ouderen eenzaam zijn en of ouderen van nu zich zorgen moeten maken. Op beide vragen was geen duidelijk antwoord te geven. Wel gaf ze aan dat ze zich meer zorgen maakte over de groep mensen tussen de 55 en de 65 jaar. Vele factoren zoals minder netwerk door social media, minder contact met familie, langer doorwerken zijn de oorzaken van haar zorgen. De vele boeiende voorbeelden spraken voor zich. Antoon Sibelt, voorzitter en ouderenadviseur zette met meer welzijn en vitaliteit, een zorg minder een helder en duidelijk verhaal neer. Hij vertelde het verhaal van To, een oudere die in een programma aan een journalist vroeg of zij moest leren uit een boekje hoe zij niet eenzaam moest zijn. Aan het eind van zijn verhaal wenste hij Joop Mensink en Irma Hegeman veel succes toe. Joop wordt de nieuwe voorzitter van SWOL en Irma wordt coördinator welzijn. Last but not least was professor Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie, verbonden aan de VU te Amsterdam. Wat kan die man boeiend vertellen, was één van de vele reacties. Het verhaal was meer dan boeiend. Iedereen is er zich nu wel bewust van geworden dat 30 minuten bewegen aan één stuk per dag, ons brein in een goede conditie brengt.  Na afloop nam wethouder Von Martels nog even het woord. Hij overhandigde Antoon een Oorkonde en Erepenning van de gemeente Dalfsen als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn bijzondere en langdurige verdiensten voor de gemeente. Het was een mooie en goed geslaagde dag waar na afloop gezamenlijk een drankje op werd gedronken.

Foto gallerij


(klik op foto voor diashow)