• handwerken
  handwerken Borduren, breien, haken zijn favoriet met prachtige resultaten. Als u niet van handwerken houdt is er gelegenheid om te rummikub te spelen.
  Lees meer...
 • koersbal
  koersbal Bij koersballen wordt er gespeeld op een mat van 8 x 2 meter en 8 koersballen. Deze ballen zijn ovaal met een tegengewicht.
  Lees meer...
 • gymnastiek
  gymnastiek Een fysiotherapeut geeft aandachts- en concentratie oefeningen. Met spelvormen worden alle gewrichten, spieren en spiergroepen getraind.
  Lees meer...
vrijdag, 18 maart 2016 09:12

Wat is mindfulness?

Dat was ook de eerste vraag van een deelnemer aan deze workshop na een kennismakingsrondje. Maar dan graag vertaald in een Nederlands woord.

Dit omdat het als Engels woord haar niets zegt. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Opmerkzaamheid wat het antwoord van Ingeborg Jager van Mindfit, voorheen een onderdeel van Dimence. Zij was door Carinova mantelzorgondersteuning uitgenodigd voor de uitleg van Mindfulness. Zo begonnen de deelnemers al vrij snel met een oefening om te ervaren wat een mindfulness-oefening betekent. Met de uitleg wat het met je kan doen en wat belangrijkste facetten van aandacht zijn, bleek dat het belangrijk is dat je niet oordeelt over wat je ziet, voelt en ervaart, maar geduld opbrengt en eindeloos opnieuw begint met je gedachten in het heden. Vertrouwen uitstralen en niet streven naar wat moet gebeuren, maar accepteren zoals de dingen zijn. Ingeborg eindigde met een mooi gedicht van een wijze vrouw. Als lid van het Sociaal kernteam Lemelerveld gaf Antoon Sibelt uitleg hoe het Sociaal Kernteam Lemelerveld werkt als netwerkoverleg van diverse disciplines in zorg en welzijn met Wmo-consulenten van de gemeente, aangevuld net andere deskundigen die geraadpleegd worden. Alle beroepskrachten zijn via hun eigen organisatie bereikbaar. Het kernteam als zodanig niet als individu, maar het bespreekt wel signaleringen en meervoudige hulp- en zorgvragen die om een centrale aanpak vragen. Uiteraard alleen met goedkeuring van de hulp-, zorgvrager. Benadrukt werd nog eens de veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 ten opzicht van de oude Wmo van 2007. Meer dan voorheen wordt uitgegaan van eigen kracht en burgerkracht vanuit de omgeving. Ook de eigen financiële bijdragen nemen toe. Voor een maatwerkvoorziening is een keukentafelgesprek de basis om een beroep op de gemeenschap te kunnen doen. Vraag altijd een verslag van het gesprek was het advies, want langer zelfstandig wonen kan ook gevolgen hebben omdat het in de toekomst ook duurder kan uitvallen dan gedacht. Geef aan wat jouw mening is en waarom je een beroep op gemeenschapsgeld doet. Tenslotte werd kort aandacht besteed aan de taak- en rol die de werkgroep mantelzorg kan betekenen voor de (onmisbare) mantelzorger en de waardering daarvan.

Foto gallerij


(klik op foto voor diashow)